OECD bölgesindeki devlet borçlanma ihtiyacı bu yıl 12,9 trilyon dolara ulaşabilir
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerindeki devletlerin borçlanma ihtiyacının bu yıl yüzde 6 artarak 12.9 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
OECD Devlet Borçlanma Görünümü 2023’e göre, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının getirdiği ekonomik zorluklar ve hanehalkı ile işletmeleri artan fiyatlardan korumak için gösterilen gerekçeler nedeniyle devletin borçlanma ihtiyacı artış eğilimine girdi.
Buna göre OECD ülkelerinde hükümetlerin borçlanma ihtiyacının 2022 yılına göre yüzde 6 artarak bu yıl 12,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam geçen yıl 12,2 trilyon dolardı.
Öte yandan salgın önlemlerinin etkili olduğu 2020 yılında devletlerin borçlanma ihtiyacı 15,4 trilyon dolarla zirve yaptı.
Rapora göre devletler 10 yıl öncesine göre yüzde 45 daha fazla borçlanıyor.
Borç stoku 52 trilyon doları görebilir
OECD bölgesindeki toplam borç stoku 2019-2021’de 10 trilyon dolar artarak 50 trilyon dolara ulaştı. Geçen yıl yatay seyreden borç stokunun 2023’te 52 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
OECD ülkeleri için borçlanma maliyetleri, yüksek enflasyona karşı para politikasının sıkılaştırılması nedeniyle 2021’den bu yana iki katından fazla arttı. OECD bölgesindeki hükümetlerin net borçlanma maliyeti 2021’de yüzde 1,4’ten 2022’de yüzde 3,3’e yükseldi. Bu oranın kısa vadede artmaya devam etmesi bekleniyor.
Artan borçlanma maliyetleri sonucunda ülkeler yüksek finansman riskleri ile karşı karşıya kalırken, devletlerin bütçelerinin büyük bir bölümünü borçlanmaya ayırmak zorunda kalacağı ve daha büyük finansal zorluklarla karşı karşıya kalacağı öngörülmektedir.
OECD’ye göre artan maliyetlerle birlikte merkez bankalarının tahvil talepleri büyük ölçüde buharlaştığı için özel şube yüksek hacimli yeni ihraç ve yeniden finansmanla karşı karşıya kaldı. Piyasadaki likiditenin kötüleşmesi borçlanma maliyetlerini artırdı ve borç yöneticilerine değişen borçlanma gereksinimlerine uyum sağlama konusunda daha az esneklik sağladı. Bu bağlamda, artan risklerin gelişmekte olan ekonomiler için daha güçlü koşullar yaratabileceği belirtildi.
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann raporun bulgularını değerlendirdiğinde, 2023 yılının uzun süredir devam eden devlet borçlanması için elverişli koşulların sona erdiği bir yıl olduğunu belirterek, “Bu yıl devletler açıklama yaptı. “Bu yıl Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın mali ve ekonomik etkileri piyasa koşullarının hızla büyümesine neden oldu. “Bu son gelişmeler, kamu borç yöneticilerinin değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve bunlara yanıt verme ve borç yönetimi için sağlam bir kurumsal çerçeve oluşturma kapasitesinin önemini vurguladı.” terimleri kullandı.