Olaylı BBP kongresinde yeni karar: Destici’nin başkanlığı düşecek mi?
İZMİR – Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, Cumhur İttifakı’nın ortaklarından Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) genel başkanlığına Mustafa Destici’nin seçildiği 18 Ekim 2020’de yapılan olaylı 11. Kongre’nin iptali için açılan davada; yerel mahkemenin “usulün reddi” kararını bozdu.
Olaylı geçen kongrenin ardından Destici’nin muhalifleri YSK’ya itiraz etti. Büyük Birlik Partisi Kurucu Meclis Üyesi Avukat Muammer Çolak’ın kongrenin iptaline ilişkin açtığı dava, önce Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi, olaydan yaklaşık üç yıl sonra yerel mahkemenin davacı lehine verdiği kararı bozdu. Davanın yeniden görülmesi için Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi.
Kararda, “Davaya konu olayda, ilçe seçim kurulu hakiminin seçimin işleyişine ilişkin kararı, dava sonucunda mahkeme kararı olarak değerlendirilemeyeceği için böyle bir karar verilemez” denildi. Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin başvurusunun kabulü ile 353/1-a-4 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verilmiştir. 6100 ve davanın yeniden görülmesi için mahkemeye gönderilecek belgeler.Karar verilmesi gerekliydi ve şu şekilde bir karar verildi” dedi.
Temyizin belgeyi iade ettiği Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava yeniden başlayacak.
‘MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN KÖPRÜSÜ BİLE PROTOKOLE UYMADI’
Olaylı kongrede Destici’ye karşı aday olan Haşim Yanar, davayla ilgili Wall gazetesine açıklamalarda bulundu. Kongredeki hukuksuzluğu anlatan Yanar, kongre yaklaşırken adaylık açıklaması yaptıktan sonra hızla görevden alındığını, bu kararın mahkeme tarafından bozulmasının ardından partiye dönerek aday olduğunu söyledi. Seçimi kazanamamak için kongrelerle 10 büyük ilde yönetimlerin yenilendiğini ve sadakat listelerinin oluşturulduğunu söyleyen Yanar, tüm bu kurallara rağmen partililerin desteğiyle aday olduğunu söyledi. Olaylı kongre gününde salona girmemeleri için 3 bin polisin görevlendirildiğini söyleyen Yanar, sadece kendisinin değil Muhsin Yazıcıoğlu’nun arkadaş ve akrabalarının da içeri alınmadığına dikkat çekti. Daha sonra içeriye alındıklarını belirten Yanar, konuşması sırasında bu sefer sesinin alçaltıldığını söyledi. Yanar, Muhsin Yazıcıoğlu’nun ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu’nun da kendisine destek verdiği için protokolde yer almadığını vurguladı.
‘SİYASİ TARİHİNE DÖNEBİLECEK KUTSAL KONGRE’
Tüm bu koşullarda bile yüzde 30 delege desteği aldıklarını belirten Yanar, bu durumun basına yansımasının engellendiğini ifade etti. Yaşananların ardından her türlü hukuki girişimde bulunduklarını söyleyen Yanar, “Siyasi tarihe kara leke olarak geçebilecek ucube bir kongre süreci yaşadılar. Bunun üzerine YSK’dan ilçe seçim kuruluna başvurduk. Hepsinden olumsuz yanıt aldık. Son olarak Muammer Bey bununla ilgili dava açtı. Kongrenin iptali sayılabilecek konuları içeren dava açıldı ancak yerel mahkeme reddetti. İtiraza geçtiğimizde temyizin tekrar görülmesi gerektiğine karar verildi. Bu olay BBP’de bir kırılmaya neden oldu. Ciddi bir güvensizlik vardı. Sıkıntıyı böylesine haksız, hukuksuz davranışlara dönüştüren ofise tutunma hissinin verdiği rahatsızlık hala konuşuluyor. Halkın adaletsizlik yapıldığına dair kanaati hâlâ taze. Hukukun gereğini yapacağına olan inancımızla bekliyoruz.”
‘GENEL BAŞBAKAN’IN BAŞARISIZLIĞI’
Destici’nin cumhurbaşkanlığının düşme ihtimaline ilişkin ise Yanar, “Mahkeme tarafsız karar verir ve olayı doğru değerlendirirse başkanlığı düşer. Orada yapılan kongrenin çok farklı nedenlerle iptaliyle ilgili konular var. Bunların hepsi belgeli ve belgeli. video kayıtları ile düzeltildi.” .
NE OLDU?
BBP’nin 18 Ekim 2020’de düzenlenen 11. Kongresi’nde ortalık karıştı. Haşim Yanar’ın Mustafa Destici’ye karşı aday olduğu kongrede çıkan olaya Destici’nin muhalifleri itiraz etti. İtirazda, Destici ve BBP yönetim kadrosunda yer alan 12 kişinin AK Parti’den milletvekili adayı olarak gösterildikleri ve adaylıkları nedeniyle BBP’de “seçimle kazanılan siyasi parti görevlerinin sona erdiği” ifade edildi. kongrede yönetici unvanlarını kullanarak toplantılara katılıp oy kullanamazlar. Destici’nin muhalifleri de dava dosyasında Destici’nin AK Parti’den aday olduğunu ancak BBP’nin resmi aracını ve gayrimenkulünü kullandığını belirtti. Yanar’ın kongre salonuna götürülmediğinin de belirtildiği itirazda şu ifadelere yer verildi:
“Kanunlar, parti tüzüğü ve parti programı çerçevesinde toplumu, devleti ve kamu faaliyetlerini ilgilendiren konulardaki teklifleri karara bağlamak için bu tekliflerin büyük kurulda hazır bulunan üyelerin üçte biri tarafından verilmesi şarttır. Bu teklifler büyük kongrenin seçeceği bir komisyonda görüşüldükten sonra, komisyon, olağandışı bir şekilde, tüzük değişikliği yaparak, incelenip raporla birlikte karara bağladı. lehinde/aleyhinde konuşmak istedi, hiçbir söz verilmedi.” Kongre divanı seçiminin kapalı oyla yapılmasına ilişkin imzalı teklife rağmen, oylama açık oyla yapıldı. Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olarak tüzük değişikliği yapıldı.”
YSK ilgili mevzuata atıfta bulunarak itirazı reddederken, bu kez Destici’nin muhalifleri bire bir dava açtı.